tiistai 7. tammikuuta 2014

Tärkeimmät ensin: Mitä pukea päälle?

Jee, jo tänään saimme tosi rohkaisevan sähköpostin ystävältämme Papualta! Meidän ei tarvitse pelätä. Kunhan emme aseta itseämme alttiiksi rikoksille pööpöilemällä tietämättöminä ympäriinsä, asiat ovat kunnossa. Yleisesti papualaiset ovat kuulemma hyvin ystävällisiä valkoihoisille. Saimme rohkaisua, lisätietoa asumisjärjestelyistä ja innostuimme entistä enemmän! :) Jos saadaan raha-asiat järjestettyä, pääsemme pian varailemaan menolentoja.

Olen sähköpostitellut myös toisen Papualla (pahoittelut jatkuvasta nimen epäkorrektin lyhennelmän käytöstä) asuvan suomalaisnaisen kanssa, jolta utelin tietoja PUG:n pukeutumissäännöistä. Sain selville, että ainakin kaupunkien ulkopuolella naisten on parempi käyttää hametta kuin housuja. Papualla peitettävä alue on reidet, eikä reisien muoto oikeastaan saisi näkyä.

  • mieluummin hame kuin housut
  • tarpeeksi pitkä helma (vähintään sormenpäihin, kun kädet ovat suorana)
  • paidat puuvillaa
  • paidoissa ei väliä onko hihaton vai hihallinen
  • joissain kirkoissa olkapäät suojataan

Myös tällainen pukeutumisseikka kannattaa ottaa malariamaissa huomioon:
  • vaaleat värit vaatteissa, että sääsket ja tartuntaa aiheuttavat ötökät huomataan

Olen jo vaivihkaa selaillut nettikauppojen kesävaatetarjontaa, jota ei tosin vielä ole. Mutta kerrankin saadaan ostaa kesävaatteita siihen aikaan, kun ne ilmestyvät kauppoihin. Yleensä olen jättänyt kesävaatteiden ostelun siihen, kun kesä oikeasti alkaa, enkä haali maaliskuussa kaappeja täyteen kesämekkoja ja släbäreitä.



Jos joku on seurannut Yleltä tullutta Heimovaimot-sarjaa, myös sarjan Papua-Uusi-Guinea -jaksossa ilmeni vastaava pukeutumiskulttuuri - etenkin tuo hameyksityiskohta. Katsoin jakson englanniksi Youtubesta (linkki jaksoon), koska sitä ei ollut saatavilla enää Yleltä tai muualta suomeksi.

Ystävältämme tulleessa sähköpostissa tosin kerrottiin, että Port Moresby on niin länsimaalaistunut kaupunki, että siellä voi pitää ihan samanlaisia kesävaatteita kuin Suomessakin. Eli plusmiinusnolla. Etsin sellaiset mukavat ja hikeä kestävät materiaalit. Hame kuulostaa kyllä viileämmältä kuin jotkut nihkeät hikiset farkut.

Opimme myös, että papualaiset ovat kovin rentoja aikataulujen suhteen ja se saattaa hermostuttaa aluksi :D Tällainen kuva minulla kyllä monista aasialaisista elämäntyyleistä onkin, mutta lähinnä se kiehtoo. Parhaat päivät lomallakin tulee yleensä vietettyä niin, että kellonkatsominen on unohtunut ja tarkasta päivämäärästä ei ole tietoa. Carpe diem!

- Katja

2 kommenttia:

  1. Niin huippua kuulla, että lähdette Papualle! Tulee kyllä varmasti ikimuistoinen reissu.

    Vaatteita ostessa kannattaa pitää mielessä materiaali. Todennäköisesti kaikki ne vaatteet, jotka vähääkään hiostavat, jäävät käyttämättä. Itsellä ainakin eräs mekko on täällä ollut päällä vain pari kertaa viileinä iltoina, koska muulloin sitä ei vaan yksinkertaisesti halua käyttää hiostavuuden takia!!

    Johdatusta matkavalmisteluihin!!

    VastaaPoista
  2. Kiitti ohjelmavinkistä. Vahingossa katsoin koko jakson! Hienoa varmasti päästä tuollaiseen kirkkoon, jos uskoo sen sanomaan. Saa ehkä enemmän irti yhteydestä ;)

    VastaaPoista